Congresprogramma

Programma 6 juli 2022

13.00 – 14.00
Ontvangst deelnemers congres inclusief broodjeslunch
14.00 – 17.00
Plenair programma
Congres o.l.v. dagvoorzitter Remco Buurman, Algemeen Directeur NDL/HIDC

Welkomstwoord door Mieke Baltus, burgemeester van Lelystad

Inleiding en welkom door Paul de Krom, Voorzitter NDL/HIDC.

Mark Harbers, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, geeft zijn visie op het belang van innovatie en duurzaamheid voor de logistiek en hoe dit een plek heeft gekregen in zijn beleid.
 
Vervolgens geeft Marieke Martens, Science Director Transport & Logistics bij TNO, een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van innovatie en duurzaamheid binnen de logistieke sector.

Tot slot licht Bin Lin van Ochama (JD.com) toe hoe JD.com nieuwe B-to-C concepten in de markt zet door de inzet van robots en automatisering in het logistieke proces.

Pauze

Workshops
Maak een keuze uit:

17.00 – 19.30
Vaartocht en netwerken onder het genot van een walking diner
(Houd er rekening mee dat je tijdens het diner het schip niet kunt verlaten. Om 19.00 uur leggen we weer aan bij de Batavia)

Sprekers:
Mieke Baltus
 • Text Hover
Marieke Martens
 • Text Hover
Mark Harbers
 • Text Hover
Bin Lin
 • Text Hover
Workshop 1

Workshop 1: Innoveren met AI???

Tijdens het NDD congres staat vernieuwing centraal. Volgens de Dikke van Dale is in·no·va·tie invoering van iets nieuws. In deze sessie wordt ingegaan op de vernieuwing die kunstmatige intelligentie (kortweg AI) brengt voor robots die opereren in het logistieke proces. Waaraan moeten deze robots voldoen om de business case te kunnen doorstaan? Aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk laten we zien welke uitdagingen worden opgelost, zodat de ??? !!! worden! Innoveren met AI!!!

Aan het einde van de sessie zullen we aan de hand van een aantal stellingen met elkaar in discussie gaan over de uitdagingen die we zien bij het toepassen van AI in de dagelijkse praktijk.
Workshop 2 (VOLGEBOEKT)

Workshop 2: De toekomst van de logistiek met slimme automatisering

In rap tempo komen er allerlei nieuwe technologieën beschikbaar om de uitdagingen in de logistiek op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan autonome voertuigen, picking robots en kunstmatige intelligentie.
Uitbreidende assortimenten, same day delivery en leverbetrouwbaarheid in een vol netwerk zijn uitdagingen waardoor het soms lijkt alsof er getoverd moet worden om het rond te krijgen in de logistieke keten. Tel daar de grote toegenomen vraag aan de ene kant en de personeelstekorten aan de andere kant bij op, en er ligt een recept voor een ingewikkelde puzzel.

Nieuwe technologieën bieden oplossingen voor deze ingewikkelde puzzel. Zo kan de automatisering van verpakken, sorteren en transport een bijdrage leveren in de leverbetrouwbaarheid. Of denk aan slimme robots en cobots als antwoord op de toenemende personeelstekorten.

Maar hoe ziet het logistiek systeem van de toekomst er dan echt uit? En bieden deze en andere technologieën echt een oplossing voor de vraagstukken van vandaag? Heico Sandee (CTO and founder of Smart Robotics), Erik van Wunnik (Director Product Development of DSV) en Eddie Mennen (Managing Director of Yaskawa) geven een inkijkje in de logistiek van de toekomst met de uitvindingen van vandaag in deze interactieve sessie.
Sprekers:
Heico Sandee
Smart Robotics
 • Text Hover
Eddie Mennen
Yaskawa
 • Text Hover
Erik van Wunnik
DSV
 • Text Hover
Workshop 3

Workshop 3: Innovaties bij de douane

In een interactieve sessie worden de deelnemers door Frank Heijmann, Head of Trade Relations, en Maarten Veltman, vz. DI-Lab en vz. CoördinatieGroep Innovatie van de douane, meegenomen in innovaties waar de Douane aan werkt. Daarbij gaan we in op de wijze waarop Douane met innovatieve ideeën omgaat en hoe dit al dan niet leidt tot daadwerkelijke invoering van een vernieuwing. Dit doen we aan de hand van een aantal specifieke voorbeelden!

Uiteraard is er voldoende ruimte voor het goede gesprek over alles wat bij innovatie komt kijken en willen daar graag van leren!
Sprekers:
Frank Heijmann 
 • Text Hover
Maarten Veltman
 • Text Hover
Workshop 4

Workshop 4: Open innovatie via start ups

De workshop ‘Open innovatie via start ups’ is gericht op logistieke dienstverleners die open staan voor inspiratie en altijd op zoek zijn naar verbetering binnen eigen organisatie en keten. De centrale vraag binnen deze workshop is: Hoe kun je als logistiek dienstverlener een start up inzetten voor innovatiekracht?

Tijdens de sessie geeft Maurice Booij van de Unknown Group je inzicht in het hoe en wat van open innovatie met start ups. “Wat is het ? Wat zijn Do’s and don’ts? En wat zijn ervaringen in de sector?” zijn vragen waarop de Unknown Group je antwoord zal geven.

Vervolgens krijg je een pitch van vier start-/scale ups. Zij geven een toelichting op hun vernieuwende diensten/ producten ; allemaal toepassingen gericht op logistiek dienstverleners!

Een panel, bestaande uit onder andere Roy van der Loos van de Unknown Group, Frank Verhoeven van Vos Logistics en Pascal van Beek van UC Group reageert onder leiding van Jelle de Rooij op de pitches en deelt hun ervaringen met open innovatie. Uiteraard is de inbreng van de zaal hierbij onontbeerlijk en is er ruimte voor een levendig debat tussen alle deelnemers tot slot.

Wil je weten hoe je open innovatie in kunt zetten binnen jouw organisatie? Schrijf je dan in voor deze workshop!


Pitches


Woody Building Concepts
We zijn allen verantwoordelijk voor een duurzamere wereld. Om de doelen van 2030 te halen is een revolutie in de bouwwereld nodig. Spreker Job Kuijpers maakt je in zijn presentatie bewust van de schaarste van grondstoffen en de mogelijkheden voor het kiezen van duurzame en hernieuwbare materialen. Hij laat je kennismaken met de expertise van Woody Building Concepts: modulaire houtbouw voor bedrijfshuisvesting. Duurzaam, circulair en veranderbaar met de tijd.
Job Kuijpers – Commercieel Manager bij Woody Building Concepts
 
Job is Commercieel Manager bij Woody Building Concepts. “Ik hou van verbinden, bruggen bouwen. Figuurlijk dan. Samen met een team doorgronden wat een klant nu echt nodig heeft en hem of haar positief verrassen. Sinds ik kinderen heb ben ik me veel meer bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben voor onze nalatenschap. Ik wil trots zijn op wat we bouwen en dat betekent dat we moeten kijken naar duurzame oplossingen.”

21CCeducation
21CC helpt logistieke bedrijven met het gamificeren van hun leerinhoud om:
 • Nieuwe medewerkers efficiënter, sneller en leuker te onboarden.
 • Medewerkers meer productief en breder inzetbaar te laten zijn.
 • Medewerkers langer te binden en te boeien.
 
Onze intentie is de logistieke sector aantrekkelijker te maken voor mensen om in te werken en de kwaliteit van de medewerkers te verhogen door middel van het aanbieden van gamified leermateriaal op een mobiel platform dat zich richt op het onboarden, informeren en continu opleiden. We doen dit voor logistieke organisaties door middel van het gamificeren van bestaande en nieuwe content van die organisaties, zodat medewerkers eerder inzetbaar zijn, langer blijven en breder inzetbaar zijn. We doen dit voor specifieke regio’s door op een aantrekkelijke manier het gebied, de logistieke bedrijven, banen, stageplekken en introducerende spellen, filmpjes en leermateriaal te presenteren.

Zoof-It
“Ik ben klein en zij zijn groot en dat is niet eerlijk”

Stel we gaan voetbal spelen: dan gaan we niet de regels wijzigen (debaten), we gaan gewoon spelen volgens de afspraken. Dit werkt ook zo in de Supply Chain met 1 simpele regel. Die zal ik u woensdag uitleggen.

Synergy works when we have consensus on immutable rules for how we work together.

3SC Analytics BV
3SC Analytics B.V. is a fast-growing Europe-based supply chain analytics company. We offer end-to-end services in supply chain planning and execution, enabled by advanced analytics using AI/ML.
Our customer-centric and value-driven approach is supported by our unique proposition of
 1. Supply chain focused
 2. Blend of Products & Services offerings
 3. Global delivery model
Our in-depth experience and expertise come from our team of more than 250 members pan EU and India who work towards proving analytics solutions and product development. Our major product suits consist of
 • Demand Curve – An Integrated planning module consists of a Demand forecast, Collaborative demand Portal, Inventory planning.
 • VisiLog – Supply chain logistics visibility & Execution
 • CarbonEx -Sustainability tool

CarbonEx: Introducing CarbonEx, – a cloud-based analytics-driven engine that enables the organization to measure, manage and reduce its carbon footprint, to achieve CO2-reduction and cost saving targets with ease

Gaurav Sharma – VP Europe
Gaurav is Vice President, Europe at 3SC, based out of Amsterdam. Gaurav has 17+ years of international cross-functional consulting experience in CPG, e-commerce, and Retail, where he worked with various Fortune 500 companies. He possesses deep knowledge in the field of Analytics, which has only improved with years of practice. He is the firm believer of the collective responsibility towards sustainability and his thoughts are best described by a quote by Christine Lagarde, President of the European Central Bank
“It’s collective endeavour, its collective accountability and it may not be too late
~ Christine Lagarde”
Sprekers:
Maurice Booij
Unknown Group
 • Text Hover
Frank Verhoeven
Vos Logistics
 • Text Hover
Job Kuijpers
Woody Building Concepts
 • Text Hover
Marloeke Werst
21 CC Education
Roy van der Loos
Unknown Group
 • Text Hover
Pascal van Beek
UC Group
 • Text Hover
Stefan Verhagen
Zoof-it
 • Text Hover
Gaurav Sharma
3SC Analytics BV
 • Text Hover
Workshop 5

Workshop 5: Gluren bij de buren: Vlaanderen innoveert, ook in logistiek en doet dat met VIL

VIL werd door de Vlaamse Overheid formeel aangeduid als hét aanspreekpunt voor de logistieke sector. VIL vertegenwoordigt meer dan 600 bedrijven, werkt samen met vooraanstaande strategische partners en heeft een uitgebreid netwerk opgebouwd in het binnen- en buitenland. Projectleider Domien Stubbe legt je graag uit hoe VIL werkt aan de toekomst van de logistieke sector, en hoe die toekomst er uit kan zien.

Na de uitleg over VIL en de Vlaamse innovatiestrategie, gaat het over physical Internet: wat is het en hoe geraken we er? Met enkele concrete voorbeelden van projecten, zoals Token – Dynamic Access Control voor stadslogistiek: systeemintegratie tussen bedrijven en steden, Hydrolog: concrete toepassingen voor waterstof in het havengebied en AR/VR training in logistiek.
Sprekers:
Domien Stubbe
 • Text Hover
 • Text Hover